Preview Mode Links will not work in preview mode

De Universiteit van Nederland Podcast

Sep 30, 2020

Worden Zuid-Amerikanen echt als soepele dansers geboren en Nederlanders als stijve harken? In dit college doet Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam geluidstestjes met je en leer je hoe jouw ritme- en maatgevoel werken. En misschien kom jij er dan ook achter hoe je beter kunt gaan dansen.


Sep 27, 2020

Hoeveel loten zou je kopen als je mocht meedoen aan de loterij op kosten van iemand anders? En hoeveel zou je kopen als je zelf moest betalen? Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit legt in deze podcast het verschil uit tussen risico nemen en risico dragen, en waarom dit relevant is in onze economie.


Sep 23, 2020

Heb jij weleens MDMA gebruikt, dan ken je waarschijnlijk de effecten wel. Je voelt je euforisch en wordt socialer. Toch heeft MDMA nog altijd een slechte reputatie en is het gebruik ervan verboden. In dit college vertelt psychofarmacoloog Kim Kuypers van University Maastricht waarom we dit middel misschien toch een...


Sep 20, 2020

Praten over de dood is niet makkelijk. Er is angst en verdriet en niemand die vertelt hoe dat moet. Daardoor blijft de dood vaak onbesproken. Zonde, vind Judith Rietjens van het Erasmus medisch centrum, want een goed gesprek over de dood kan het zoveel makkelijker maken voor patiënt en nabestaande.


Sep 16, 2020

Stel je een dag voor in 2045. Je koelkast bestelt meteen nieuwe melk als de oude op is, je koffiezetapparaat gaat automatisch aan als je wakker wordt, en een zelfrijdende auto komt je op precies het goede moment ophalen om naar je werk te gaan. Onze zoektocht naar efficiëntie beïnvloedt ons dagelijkse leven nu al...